Kamelfakta

Vad är kameldjur

För många miljoner år sedan fanns det ett litet djur i Nordamerika som inte var större än en hare.
Det är från detta lilla djur som dagens kameldjur härstammar.

Det finns två grupper av kameldjur där de ena är de vi känner till som kameler, och de andra är mer kända som lamadjur. Det beror på att förfäderna till dagens kameldjur delade på sig i två grupper och vandrade åt olika håll. En grupp rörde sig med tiden alltmer söderut och hamnade så småningom i Sydamerika. Den andra gruppen vandrade över den landförbindelse som då fanns mellan Amerika och Asien men som havet sedan skar av.

För mer än 4500 år sedan började människorna i området strax sydöst om Kaspiskahavet tämja de tvåpuckliga kamelerna.

6647016039_b12c777171_b

Kameler och dromedarer

De kameldjur som vandrade över till Asien utvecklades så småningom till den tvåpuckliga kamelen och dromedaren. Tidigare levde de tvåpuckliga kamelerna i större delen av Asien. Nu finns de flesta i Kina och Mongoliet. Men den tvåpuckliga kamelen förekommer också i länder som Afghanistan, Iran, Turkiet, före detta Sovjetunionen och man tror även att det finns en grupp vilda kameler i Gobiöknen. Den tvåpuckliga kamelen har mycket kraftig päls och ull vilket gör att den tål ett kyligt klimat bra.  En vuxen, tvåpucklig kamel väger mellan 450 och 1000 kg och hanen är tyngst.

Dromedaren har bara en puckel och dess hemländer ligger längre söderut, i de varma trakterna av sydvästra Asien och i norra Afrika. Dromedaren har också blivit införd till Australien, där den förvildats. Om den tvåpuckliga kamelen klarar kyla bra, så har dromedaren gjort sig känd som ett djur som klarar hetta och torka bättre än alla andra djur. Dromedaren tål dock kyla sämre än den tvåpuckliga kamelen och väger även något mindre. Dromedaren har haft och har fortfarande stor betydelse för människorna i de länder där regnen är sällsynta och jorden därmed ofruktbar.

Kamelkaravaner har haft stor betydelse för handeln i Europa, Asien och Afrika då man med hjälp av dessa kunde ta sig fram på besvärliga vägar. Upp till hela 2000 kameler kunde karavanerna bestå av.

Dräktighetstiden är mellan 12-13 månader och de diar ungefär lika länge.
Det är även möjligt för en kamel och en dromedar att para sig. Då föds ett kameldjur med en puckel som dock är större än dromedarens.

DSC_6305

Ett härdigt djur

I öknen är det både varmt och kallt. Det kan skilja 45 grader mellan temperaturen på dagen och natten. Dock är värmen inte det största problemet, utan bristen på vatten.

När kamelen är utan vatten går den ner i vikt. En kamel som väger 600 kg kan tappa 200 liter vatten utan att dö. När kamelen sedan får tillgång till vatten kan den få i sig 200 lite vatten på bara några minuter! Om kamelen ej arbetar kan den klara sig i upp till ett halvår utan att fylla på sitt vätskeförråd.

Många tror att kamelen har vatten i sin puckel, vilket ej är sant då den består mestadels utav fett. Detta använder kamelen när det är ont om mat.

Kamelen kan ändra sin kroppstemperatur från 34,6 till 40,6 grader för att spara på vatten. Detta för att inte svettas, vilket leder till att de kan spara upp till 5 liter vätska per dag. Detta är lika mycket som en vuxen människa måste dricka per dag (i öknen) för att överleva.

061

Kamelerna kan ge mycket mjölk

Både dromedaren och den tvåpuckliga kamelen ger mycket bra mjölk. Under goda förhållanden kan kameler ge minst lika mycket mjölk som kor. Men det fantastiska med kamelerna är att de även ger ganska mycket mjölk under förhållanden då andra djur har fullt upp med att försöka överleva.

Kamelens mjölk är full med C-vitamin och innehåller dessutom lika mycket näring som komjölken. 4 liter kamelmjölk om dagen ger en stor del av den näring och vätska en människa behöver.

Kameler som arbetsdjur

Det krävs två hästar för att dra vad en kamel klarar av att dra. En kamel kan springa i 60 km/h. Hästar kan springa något snabbare, men klarar inte av att befinna sig i öknen. Kameler används till ungefär samma sysslor som hästar.