Orusts Sparbank intervjuade Göran

Orusts Sparbank intervjuade Göran

För någon vecka fick vi besök av Orusts Sparbank som var lite nyfikna på kamelridningen. Efter att de intervjuat Göran skrev banken en fin artikel som de publicerade idag.

Bilderna i detta inlägg är fotade av Orusts Sparbank.

På Orusts Sparbanks Facebook-sida idag

Man måste vara lite våghalsig när det kommer till entreprenörskap. Vissa startar jordbruk. Andra kör grävmaskin. Göran Andersson gör båda delar, och när vännerna tjatade att han skulle skaffa hästar blev det kameler istället.

– Det är skoj med utmaningar. Kameler är ju inga gosedjur men jag är uppväxt med djur och det är kul att se vad man klarar av, säger Göran när vi besöker gården i Myckleby.

Åsnor, emuer, alpackor, lamor och andra djur finns det också
Åsnor, emuer, alpackor, lamor och andra djur finns det också

Många järn i elden

Här erbjuder han och sambon Helene Helgesson nåt så ovanligt som kamelridning.

–Vi brukar ungefär 180 hektar mark och har ungefär 150 nötdjur. Sen gräver jag på heltid och har två maskiner, främst handlar det om linjearbete på elverk. Kameler försöker jag ha ett tiotal och lika många lamor och alpackor, berättar Göran.

Hur hinner du med allt?

-Det är ju det som är problemet, att det är för få timmar på dygnet. Men det rullar på och behövs det tar jag in folk som hjälper mig, säger Göran.

Förutom gården och kamelridningen arbetar Göran heltid med sina grävmaskiner
Förutom gården och kamelridningen arbetar Göran heltid med sina grävmaskiner

Skulle han skaffa hästar eller kameler?

Kamelerna har de haft sen 2010.

-Alla andra hade hästar och tjatade på mig att jag också skulle skaffa det, men varför skulle jag det när alla andra har det? Så jag började prata om kameler istället. När jag fyllde 50 fick jag massa leksakskameler och kommentarer att det är det närmsta kameler jag kommer.

Kamelerna på gården när Orusts Sparbank var på besök

Var det galet?

Vad sa Helena då? Att du var galen?

–Det har hon ju tyckt länge, skrattar Göran. Men inte i det här faller för hon vet att jag tycker om utmaningar. Kameler är inga lätta djur, men jag har gått på kurs och utbildningar för hur man hanterar dem. Det är inte för vem som helst att skaffa kameler. Jag har kontroller hela tiden och jag har tillstånd att ta emot folk och tillstånd för att ha ridning. Flera av kamelerna är cirkuspensionärer och hade jag inte tagit hand om dem hade de nog inte funnits idag, säger Göran och fortsätter:

Hjälpen från Orusts Sparbank ovärderlig

–De första fem åren var jobbiga men man måste räkna med att det är knapert i början när man startar upp något. Men där har Orusts Sparbank varit ovärderlig. Alltid tillmötesgående och väldigt bra att ha att göra med. Det är därför det finns så många entreprenörer på Orust, säger Göran.

Helena, Göran och några av kamelerna i Myckleby på Orust

Jag försöker alltid göra folk glada” säger Göran.

Kamelerna är med på olika event

Tillsammans med kamelerna medverkar han på evenemang från Skåne upp till Stockholm. Det är allt från möhippor, svensexor, invigningar, stora festarrangemang till kamelrace på Falsterbo. Men framför allt är det hemma på Orust man kan ta del av kamelerna.

-Det är väldigt skoj när vi får arrangera en kickoff. Då ingår att man får låna grillar och vi ordnar lite femkamp med utmaningar som exempelvis yxkastning.

På gården finns även ett hus som hyrs ut veckovis, berättar Göran för Orusts Sparbank

Även veckouthyrning av semesterhus

För Göran är det grävmaskinerna i botten, sen kommer jordbruket och slutligen hyr man ut ett hus veckovis.

–Helena drar verkligen ett jättelass. Det är vi som gör det här och veckouthyrningen är en riktig höjdare. Då kommer barnfamiljer hit, bor i huset en vecka och då ingår kamelridning. Sen utforskar de resten av Orust också under den veckan så det är en riktig win-win, säger Göran.

Göran och hans kameler
Göran och hans kameler

Jag försöker alltid göra folk glada

Så varför inte passa på att testa lite kamelridning nu när sportlovet är igång?

–Jag försöker alltid göra folk glada. Det är det jag jobbar för hela tiden, vare sig det gäller att gräva eller med kamelridning, så vill jag göra folk nöjda, avslutar Göran.


Här finns Orusts Sparbank

Orusts Sparbank - logo

Orusts Sparbank har kontor i Henån, Svanesund, Ellös och Varekil.
Webbsida: https://www.orustsparbank.se/
E-post: hk@orustsparbank.se
Telefon: 0304-345 00 (Henån)
Facebook: orustspb
Instagram: orusts_sparbank


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.